Lördag v.14 i djurhuset

Hejsan svejsan!

Nu har vi varit här i ca 2 veckor och vädret har varit toppen. Idag har det varit sol och klarblå himmel hela dagen (och de flesta andra dagar för den delen också). Jag har dessutom fått en engelsk kompis vilket är jätteroligt! Här nedan följer lite kring min och de andras dag:

Dagen började med att vi svenskar blandades med de engelska eleverna. Jennie och Jenny fick vara på Wildlife park med en instruktör vid namn Mattias. De arbetade mer med de vilda djuren och utförde dagliga sysslor som att förbereda föda och mocka. Djur de arbetade med var bl.a. surikater, mongoser, tvättbjörn, primater, wallaby och fåglarna. Amanda och Rasmus var på kenneln som de har varit de andra dagarna också. Jag (Rebecka), Emmy och Aurora har idag främst varit i paddocken med getter, alpackor, lamor, höns, ankor och grisar. Vi var med några andra engelska elever, samt en instruktör som heter Sam.

Vi började med att gå ner till paddocken där de har höns, ankor, getter, lamor och alpacka (vanliga skötselrutiner). Där fick vi börja med att  släppa ut hönsen i sina utomhusvoljärer och ankorna i inhägnaden utomhus (den är ganska stor så de har mycket gräs och stor yta att picka, gräva och njuta av livet på). Efter det gick vi in till getterna (4 getter, 2 pygme-getter), lamorna (2 st) och alpackan (1 som heter Twiggy) för att separera dem i olika boxar och sedan ge dem föda. Efter det mockade vi i deras två inhägnader, samt noggrant på och kring deras foderbord så det blev fräscht.

Sedan fick vi göra storstädning hos hönsens inomhusboxar, d.v.s. ut med allt strö, bomaterial, vatten och foder, samt rengöra och placera in nytt och avsluta med att sopa golvet noggrant och plocka undan redskap. När vi var klara med detta fick jag och de andra engelska eleverna göra en storstädning hos ankornas boxar, d.v.s. ut med allt spån, halm och vatten, skrubba bort ev. urin/bajs och in med nytt fräscht strö, halm, mat och vatten. Även här avslutades det såklart med att sopa, plocka undan redskap o.s.v. Emmy och Aurora fick i uppgift att rengöra ankornas pol som de har utomhus, för att sedan fylla på nytt vatten. Sedan gick vi upp till illrarna och plockade ut dem i boxar för att sedan mocka, byta vatten och ge ny mat, samt sopa marken utanför noga från spån, löv och smuts.

Vi hade sedan ca 1 timmes lunch. Sedan började vi med att mocka hos grisarna, sopa inhägnader och ge dem föda m.m. Efter det fick vi borsta getterna och umgås med dem i det fina vädret. Sedan fick vi en 10 minuters rast för att efter det gå in i skogen och ta ner långa grenar med massa blad som kaninerna och getterna skulle få. Vi klippte upp dem i mindre grenar till kaninerna som fördelades på 7 boxar. Resterande grenar tog vi med till getterna och placerade ut i deras hägn i stora stenar. Sedan togs några fler grenar ner som fanns i närheten av inhägnaden och dessa hängde vi upp i träden. Genom detta får de kämpa mer för födan och det tar längre tid innan de ätit upp det godaste på dem, vilket ger hjärngympa och berikar dem i vardagen! När vi var på väg tillbaka till djurhuset kom en av instruktörerna med en hink och en igelkott i som de hade hittat inne hos något av skolans djur. Den fick vatten och mat och visade sig må bra, så det verkar som att de snart ska släppa tillbaka den i det vilda igen.

Dagen avslutades med att vi fick vara med och mata tvättbjörnar och surikater tillsammans med Jenny, Jennie och några andra engelska elever. Det var mycket intressant! Vi slutade ca 17:00. På fritiden tog jag  en fin vårpromenad i Yorks underbara natur. Ha det gott allihop!

(HELGEN: I onsdags och torsdags var vi lediga och på onsdagen åkte vi alla in till York. På onsdagen gick jag runt med de andra på lite olika affärer som Primark och sedan splittrades vi lite. Läs de andras inlägg för att se vad de gjorde. Själv besökte jag andra butiker och caféer. Besökte det omtalade caféet ”Bettys”. Det var dyrt men gott, fint och de levererade mycket god kundservice! Därifrån köpte jag även med te som ett minne.


(Fika på ”Bettys”, cheesecake och varm choklad!)

På torsdagen passade ja även på att åka in till York. Dagen levererade fint väder och jag passade på att gå på muren som går runt York och jag gick ca halva, vilket tog någon timme. Dessutom lyckades jag efter mycket om och men hitta till en stor djuraffär där jag köpte lite smått och gott. Sedan besökte jag ”York Castle Museum”, vilket är ett museum med mycket historia och som är beläget i närheten till York slott. Det visade mycket historiska objekt, samt olika tidsperioder och var intressant! Det passade mig perfekt. Vissa personer var även utklädda i kläder som passade tidigt 1900-tal, vilket blev en upplevelse det med. Jag avslutade dagen med att köpa lite te och marmelad från en souvenirbutik i anslutning till museet.)

 

Vänliga hälsningar,

Rebecka Nässén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *