Ungern resan

Måndag: Vi åkte till en gammal stad som heter Estergom och besökte en stor gammal kyrka som låg uppe på ett berg. Vi var även på en bro och gick över gränsen till Slovakien. Några utav av oss gick upp i tornet som var ca 60 meter högt och 376 trappsteg.

Tisdag: Vi åkte till Budapest och besökte national park där det fanns en hel del skyddade arter. Bl.a en grön ödla. Sedan besökte vi ett stort slott inne i Budapest och det äldsta området i Budapest med en magnifikt utsikt över staden. Efter åkte vi till Mathias kyrkan och tänkte gå upp i tornet men det fick vi inte utan guide. Sedan var det fri tid och gamlingarna och Martin gick till thermal bad medans vi andra gick runt på stan.

Onsdag: På morgonen träffade vi borgmästararen han hälsade oss välkomna hit till Ungern och hans region. Han var intresserad av vårt internationella skogsprojekt. Sen åkte vi till en national park och gick hela dagen uppe på ett berg. Vi fick se dolomitberg och en del hotade arter, i reservatet ville man behålla dom inhemska arterna men det fanns ett träslag som heter Robinia pseudoacasia som kom till Ungern för några hundra år sedan och det tar över deras egna arter. Idag är det 25% skog i Ungern som består av Robina pseudoacasia . När Robina pseudoacasia etablera sig så blir det svårt att bli av med det. På en plats där dom avverkat Robina pseudoacasia  och vill få upp sina inhemska arter var dom tvungna att röja 2ggr per år. Nu ska ni få lära er ett svårt ord och det är allelopati det betyder att växterna utsöndrar ett gift i marken för att etablera sin egen art och det är Robius bra på men även Örnbräken och liljekonvalj.

Torsdag: Vi körde traktor en gammal Zetor 5211 i en slalombana och fick backa lite grann. Sen fick vi svetsa en vinkel och det fanns möjlighet och prova plasmacutting. Senare på eftermiddagen gick vi upp på ett berg ovanför skolan stigningen var 180m sen gick vi upp i ett utkikstorn som var gjort av timrad pinus negra (svart tall) ett solidt bygge. Vi gick även runt och kollade på en huggning där dom kapa upp allt i meterlånga bitar. 80% av allt I ungern blir brännved. Man transportera ut meterbitarna med en lunnare där men tog en vajer runt högarna som sedan kördes ut till vägen där en lastbil hämta veden. Allt lastades för hand.

Fredag: Vi besökte ett skogsbolag och fick lära oss hur man skötte de olika skogarna dom har där nere. Sen gick vi ner till Hoffmann som är ett jaktställe där vi åt mat. Sen åkte vi rodel och linbana uppe på ett berg i Visegrad.

Hälsningar från Linus, Martin, Lars, Gustav

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *